
E-87-7 For-profit lawyer referral services

Question

Under what circumstances may a lawyer accept referrals from a lawyer
referral service that is organized as a profit-making venture and to which the
lawyer has paid a fee or given anything of value?

Opinion

Under both the Code of Professional Responsibility [cited herein as code]
(SCR chapter 20, repealed effective Jan. 1, 1988) and the Rules of Professional
Conduct for Attorneys [cited herein as rules] (SCR chapter 20, re-created
effective Jan. 1, 1988), a lawyer may not accept referrals from a lawyer referral
service organized for profit to which the lawyer pays any fee or has given
anything of value for the referral service’s recommending (through referral) the
lawyer’s services.  The code prohibits lawyer participation with such a service
for various reasons.  See SCR 20.09.  See also Wis. Stat. section 757.295
(relating to prohibitions against solicitation of legal business) and ABA Standing
Committee on Ethics and Professional Responsibility Informal Opinion 85-1510
(analyzing the ABA version of SCR 10.09 and concluding it would preclude
lawyer participation in the type of lawyer referral service in question).  However,
under the rules if the lawyer paid no consideration for the potential or actual
receipt of referral clients from the service, it appears that participation in the
referral service would be permissible.  See SCR 20:7.2(b).

In so concluding, this Committee on Professional Ethics further concurs
with the ABA committee’s Informal Opinion 85-1510 caveat ‘‘that constitutional
questions may be involved.’’  Accordingly, the ultimate answer to the question
presented herein lies with the courts.
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